Ovatko fanit tyhmiä?

Keskustelua vuoden 2023 kiertueesta
Avatar
teromk
Travelin' Man
Viestit: 2703
Liittynyt: 10.01.2013 8:17
Paikkakunta: Tampere Rock City

Re: Ovatko fanit tyhmiä?

Viesti Kirjoittaja teromk »

Hyvin sanottu, Jukka K.
Wilde kirjoitti: 07.03.2023 10:46 Tyhmä ei ole se joka pyytää vaan se joka maksaa.
Minusta tyhmä on se, joka pyytää. Ainakin tässä tapauksessa. Bruce on tyhmä.
Bowmore
Mr Tongue Twister
Viestit: 2990
Liittynyt: 11.01.2013 14:05
Paikkakunta: Helsinki

Re: Ovatko fanit tyhmiä?

Viesti Kirjoittaja Bowmore »

Mäntti on se, joka pyytää, kun ei tartte. Mun silmissä Bruce on nyt mäntti.
Wanna change my clothes, my hair, my face
500
Growin' Up
Viestit: 92
Liittynyt: 06.05.2013 20:18

Re: Ovatko fanit tyhmiä?

Viesti Kirjoittaja 500 »

Ehkä Brucen pyrkimys toimia työväenluokan äänenä on jollain tasolla ollut väline saada työväenluokan hyväksyntä. Onhan hän sitä rich man in a poor man's shirt -asiaa ruotinut itsekin ja omaelämäkerrassa kuvasi pukeutuneensa lavalla työvaatteisiin samastuakseen duunari-isäänsä. Tunnel of Lovella kun eka kertaa kirjoitti miljonäärinä omaelämäkerrallisesti, Steviekin vittuili Ain't Got Yousta että mihin sun yleisö tällaista tarinaa tarvitsee. Veikkaan että Trumpin valtakausi muutti Brucen suhtautumista amerikkalaiseen duunaripoppooseen, ja ehkä myös kirjan kirjoittaminen muutti suhtautumista esiintymiseen. Hän vertasi rokkaamista taikurina olemiseen ja yleisön silmänkääntämiseen.

Ehkä hän ei tarvitse enää hyväksyntää ja laskee että käypä arvo hänen show'llaan on sellainen, että maksaa kuka mitä katsoo jaksavansa, muut jääkööt kotiin haukkumaan häntä vuoroin epäisänmaalliseksi kommariksi, ahneeksi kapitalistiksi tai muuten vaan paskaksi. Kukaties hän samalla purkaa omaa ja ydinyleisön tarvetta nähdä hänet jalustalla. Yhtä kaikki, mulle tämä rahastus näyttäytyy sinänsä loogisena - se on piirre hänen persoonassaan, jota hän on tukahduttanut ja jalostanut vastakohdakseen, mutta nyt se on kaupan vähän kuin tekijänoikeudet vähän aikaa sitten. Niistä luopuminen symboloi jotai sellaista kontrollista luopumista, jota en olisi Brucelta odottanut. Sen jälkeen ei ahneus yllätä, vaikka ukko voisi yhtä hyvin istua loppuikänsä palmun alla laskemassa rahojaan ja fiilistellä hyvällä maineellaan, josta nyt kyllä meni luopumaan.
ProveItAllNight
Downbound Train
Viestit: 1012
Liittynyt: 11.01.2013 16:30

Re: Ovatko fanit tyhmiä?

Viesti Kirjoittaja ProveItAllNight »

Lippujen hinta asiaa on tullut itsekin useamman kerran pohdittua. Heti alkuun on sanottava, että olen tyytyväinen ja kiitollinen siitä, että Pohjoismaiden lippujen hinnat ovat järkevällä tasolla. Siitä huolimatta Yhdysvaltojen, ja nyt myöhemmin julkaistujen Kanadan, keikkojen hinnat ovat kolaus sitä tiettyä kuvaa ja mainetta kohtaan, joka Brucella on vuosia ollut.

Hinta-asia on vielä kaiken lisäksi kaksiosainen: normilippujen hinnat ja dynaaminen hinnoittelu. Dynaaminen hinnoittelu täysin oikeutetusti nosti isot otsikot, koska se pahimmillaan nosti lippujen hinnat pöyristyttäviksi. Tuollaisen käytännön ei pitäisi kuulua keikkalippujen myyntiin myyntitapahtuman luonteen vuoksi. Lippujen tullessa myyntiin on ryntäys yleensä aika suuri, mikä tietenkin nostaa hintoja dynaamisen hinnoittelun vallitessa. Tämä taas nopeasti loppuun myytävissä tapahtumissa johtaa helposti ota-tai-jätä -tilanteeseen ja hinnan kivutessa reippaasti yli kipukynnyksen moni fani voi joutua valitsemaan jätä-vaihtoehdon. Se ei varsinaisesti ole lipunmyynnin tarkoitus. Hotelleissa ja lennoissa dynaaminen hinnoittelu tavallaan toimiikin, koska markkina toimii hieman eri periaatteella.

Itselleni suurempi ongelma on Atlantin toisella puolella vallinnut yleinen hintataso. Dynaamisen hinnoittelun voisi, ehkä, antaa anteeksi yksittäisenä virheenä, jos se jätettäisiin vastaisuudessa pois. Lippujen perushinnat ovat kuitenkin ilmeisesti myös stadion-keikoilla huomattavasti korkeammat kuin aiemmin Yhdysvalloissa. Rolling Stonen haastattelussa Bruce kertoi antaneensa tällä kertaa ohjeeksi veloittaa sen, mitä muut vastaavat esiintyjät veloittavat. Tässä piilee nimenomaan se ongelma.

Vuosikausien ajan Brucen on hehkutettu, osittain myös hänen omasta toimestaan, toimivan eri tavalla kuin muiden vastaavan tason tähtien. Yhtenä osana tätä oli nimenomaan lippujen hinnat. Monet vastaavan tason tähdet veloittavat suuria summia keikoistaan, soittavat lähes saman setin joka ilta eikä heillä ole suurta usealle keikalle seuraavaa faniporukkaa. Bruce puolestaan on aiemmin pitänyt hinnat kohtuullisina, vaihdellut settiä kiertueen edettyä ja osa faneista on uskollisesti seurannut monille eri keikoille. Bruce itse totesi vajaat kymmenen vuotta sitten, että tavallaan Bruce ja E Street Band olivat siirtyneet Grateful Dead -tyyliseen keikkailuun eli kohtuullisia lipunhintoja, vaihtelevia settilistoja ja mukana seuraavia faneja.

Nyt kuitenkin tuo lähestymistapa on muuttunut. Settilistojen staattisuus on yksi asia, mutta se toki muuttunee kiertueen edetessä. Nyt takana on pitkähkö tauko eikä tuplakeikkoja ole vielä ollut. Hintataso ei kuitenkaan enää ole sen mukainen, jota tuo aiempi malli edellytti. Jos yhden keikan lippu maksaa useita satoja dollareita, monilla faneilla ei enää ole yksinkertaisesti varaa matkustaa niin monelle keikalle kuin aiemmin. Nykyinen malli toimii 90 % yleisöstä joten kuten. Sille kymmenelle prosentille se ei kuitenkaan ole sama asia. Ja juuri se kymmenen prosenttia on ollut se porukka, joka muistaa sanat kaikkiin kappaleisiin, toivoo harvinaisuuksia, osoittaa suosiota harvinaisuuksille ja seuraa mukana keikalta keikalle.

Lisäksi hintataso helpommin tarkoittaa sitä, että joku ns. casual fan ei menekään ensimmäiselle keikalleen eikä siten pääse näkemään Brucea ja E Street Bandia parhaimmillaan eli livenä. Sama ongelma toki pätee muihinkin artisteihin. Keikkalippujen ei pitäisi olla luksustuotteita, vaan niiden pitäisi olla saavutettavissa laajalle väestölle ilman hampaiden kiristelyä.

Mielestäni vastaus otsikon kysymykseen on tullut esille fanien reaktioissa. Järkytys, pettymys, surullisuus jne. Backstreetsin ja Greasy Laken perusteella osa ennen monilla keikoilla käynyt meneekin tällä kertaa vain yhdelle tai kahdelle keikalle. Kovia hintoja ei pystytä tai suostuta maksamaan, joten keikkamäärät ovat pienempiä kuin ennen.
"So walk tall or baby don't walk at all"

7th and 8th of May 2013: When Finland changed from This Hard Land to Land of Hope and Dreams
Jukka K
Jack Of All Trades
Viestit: 212
Liittynyt: 12.01.2013 11:09
Paikkakunta: Helsinki

Re: Ovatko fanit tyhmiä?

Viesti Kirjoittaja Jukka K »

500 ja ProveItAllNight,
erittäin kiinnostavia ja pitkälle mietittyjä juttuja nuo. Syväluotaava psykologinen 500:n analyysi, jota ei ole tullut ajatelleksikaan. Todellakin, tuossahan osuu nuo mitä kirjoitit ja havainnoit juuri noin kohdilleen ja sisäiset motiivitkin aina BitUn kierueella työläisvaatteiden kautta isähahmoksi pukeutumisesta ja muusta mitä Springsteen itsekin puhunut hänen hyväksyntänsä hakemisesta jne. Jännä kiinnostava sisäisen motivaation ja minäkuvan kautta lähtevä kokonaisanalyysi 500!

Ja sit ProveITAllNightin tilanteen purku, jossa siis jos ymmärsin oikein tekstin pointteja niin puhtaan markkinatalouden perussäännön eli voiton maksimointi kääntyy taitelijaa vastaan niin että hänelle itselleen ainakin ennen tärkeä yleisö jolla on ollut pitkään jopa vaikutusta itse esitykseen alkaakin yleisöstä puuttua monilta osin. Siis ne (eli mm. THLn jengi) keikalta toiselle seuraavat diehardit, jotka kommunikoi ja vuorovaikuttaa esityksen sisältöönkin mm. niitä harvinaisia biisejä mukana elämällä ja toivomalla kylteillä.

Ja tosiaan miten eri faniyhteisöjen reaktiot kertoo tästä monella eri tavalla miten käy kun voitot maksimoi. Itselläni varmaan muiden tavoin ollut jo ikävä Backstreetsin keikkarapsuja. Vaikka ne nyt olikin välillä vähän ympäripyöreitä ja itseääntoistavia ym. niin ilo niitä oli lukea aina. No nyt tätäkän ei enää ole ja sksi tietty yhteisöllisyys ja yhteinen kokemusksellisuus alkaa tästä Springsteen-faniudesta globaalissa mielessä näinkin rapautua ja puuttua. Ja ymmärrän täysin jos ja kun lehden/saitin toimittajilta meni hommasta tekemisen halu ja ilo.

Sitä mitä teksti kans sivuaa eli tuota aikalailla vakkaribiisilistaa niin nyt jo pitkään olen itse tässä dynaamisten hintojen ihmettelyn, harmittelun ja surunkin välimaastossa miettinyt, että jos tuo pitkälle jäädytetty biisilista kulkisi myös läpi Euroopan kesän tuplatriplakeikat ja ihan yksittäisetkin niin sillä olisi taatusti iso merkitys meidän fanien käsitykseen ja kuvaan Springsteenistä. No, toivotaan ja vielä uskotaankin, että listat alkaa elää tässä kuten ennenkin omaa monimuotoista elämäänsä niin saadaan pitää vielä ainakin se osa vanhasta hyvästä kunnon Springstiinistä sitten kesällä itsellämme.
Vuonna-75
Born To Run
Viestit: 10
Liittynyt: 28.01.2013 9:15

Re: Ovatko fanit tyhmiä?

Viesti Kirjoittaja Vuonna-75 »

Kiitokset erityisesti JukkaK, 500 ja ProveItAllNight Erinomaisista kirjoituksista ja näkökulmista, joita on tullut itsekin pohdiskeltua, kun on pitänyt Brucen ja bändin musiikkia messissä vuodesta -75. Nähdään keikalla.
Avatar
rane
Mr. BruusTone
Viestit: 2568
Liittynyt: 10.01.2013 0:19
Viesti:

Re: Ovatko fanit tyhmiä?

Viesti Kirjoittaja rane »

Jukka K kirjoitti: 11.03.2023 0:17
”jos tuo pitkälle jäädytetty biisilista kulkisi myös läpi Euroopan kesän tuplatriplakeikat”
Karmea ajatus!
31.07.2012 - when Helsinki turned to Heavenski
Bowmore
Mr Tongue Twister
Viestit: 2990
Liittynyt: 11.01.2013 14:05
Paikkakunta: Helsinki

Re: Ovatko fanit tyhmiä?

Viesti Kirjoittaja Bowmore »

Jo vetäisi sellaiset lärvit, ettei edellisestä keikasta muista mitään ja katsoo vain viimeisen ihan skarppina.
Wanna change my clothes, my hair, my face
Avatar
Teemu
Pilgrim Supreme
Viestit: 890
Liittynyt: 10.01.2013 8:14

Re: Ovatko fanit tyhmiä?

Viesti Kirjoittaja Teemu »

Ei kyllä kiinnosta vieläkään Springsteen tai hänen keikkansa yhtään. Noh, heinäkuuhun on vielä aikaa. Tumujen vetäminen keikoilla voisi kyllä olla ratkaisu. 😊 Tanskalaisten kalja ja kusiroiskeita saa kumminkin väistellä, joten ehkä sekin menisi leppoisammin kun liittyisi joukkoon mukaan.
Take 'Em As They Come
Avatar
Janey
Downbound Train
Viestit: 1353
Liittynyt: 11.01.2013 11:27

Re: Ovatko fanit tyhmiä?

Viesti Kirjoittaja Janey »

^ Kiinnostuksen puute Brucea ja keikkojaan kohtaan on hyvin ymmärrettävä ja sanoisinko jopa erittäin terve reaktio tässä nykytodellisuudessa. Toivon itsekin olevani kesän jälkeen siinä tilanteessa, ettei ainakaan keikat kiinnostaisi enää pätkääkään. Brucen haastatteluihin ja uutisten suhteellisen tiiviiseen seuraamiseen menetin kiinnostukseni hyvin nopeasti, kun lippufiasko iski päin näköä. Myöskään kesän keikoista en ole missään vaiheessa ollut täpinöissäni kuten ns. normaalisti olisin ollut. Sappi on alkanut kiehua joka kerta, kun jokin on muistuttanut nykyisestä lippupolitiikasta. Toisaalta olen aina silloin tällöin kuunnellut Brucea äärimmäisellä antaumuksella, kuten ennenkin.

Kaiken kaikkiaan omat fiilikset ovat edelleen äärimmäisen ristiriitaiset. Aiemmasta poiketen on mahdotonta ennustaa, millaisia liikahduksia omassa henkisessä tilassa mahdollisesti tapahtuu keikkakokemusten myötä. Ehkä fiiliksissä on kuitenkin pientä nousujohteista virettä ollut havaittavissa aivan viime aikoina, joten ehkä en sittenkään päädy pitin taka-aidan tuntumaan mököttämään (ainakaan kovin pahasti).
It's Bo... boycott time!
Vastaa Viestiin