Helsinki 2003

Keskustelua Brucen aiemmista keikoista ja muista esiintymisistä
Avatar
Ile
Saved by rock'n'roll
Viestit: 2194
Liittynyt: 10.01.2013 9:12
Paikkakunta: Turku

Helsinki 2003

Viesti Kirjoittaja Ile » 07.04.2013 9:46

Päätin niputtaa nämä yhden otsikon alle, koska varsinkin ensimmäisestä keikasta ei ole oikein suurempia muistikuvia.

Helsinki 16.6.2003

Koska Suomen keikat tulivat julki niin pian Tukholman jälkeen, läntinen pyhiinvaellukseni menetti ehkä hieman merkitystään mielessäni. Olihan joka tapauksessa ensimmäinen Suomen keikka Tapaus. Jotain merkitystä olin löytävinäni siitäkin, että kesäkuun 16. sattuu olemaan yhden erittäin hyvän ja erittäin pitkäaikaisen ystäväni syntymäpäivä.
Itse keikkaa on haukuttu, eikä se minunkaan listoillani kovin korkealle nouse. Sen ainutkertaisuus perustuu muistoissani oikeastaan vain Bruce Suomessa -ajatteluun. Bootleg vahvistaa muistikuvani. Keikan alku oli melkoista tykitystä. Olin edellisenä iltana fiilistellyt Live In NYCin dvd:ltä. Viimeistään Prove It All Night nosti mieleni korkeuksiin. Kun alkukeikkaan mahtui vielä No Surrender ja Darlington County, oli tunnelma kohdillaan.
Keikan jälkeen olin sitä mieltä, että keikka oli parempi kuin Tukholma, mutta siltikään en ollut aivan vakuuttunut. Tai vakuuttunut kyllä, haltioitunut en ollut. Toivoin, että parempaa olisi tarjolla.

Helsinki 17.6.2003

Ja sitähän oli heti seuraavana päivänä. Ihastuin Bruceen aikanaan Born in the USA -levyn myötä, mutta erottamattomaksi rakkaudeksi suhteemme muuttui Born To Runin ja erityisesti Junglelandin takia. Ainoa asia pitkään aikaan, minkä muistin tästä keikasta, oli juuri Jungleland. Ennen keikkaa kuulin, että edellisen päivän settilistassa My Hometownin vaihtoehtona oli ollut juuri Jungleland. Vaikka sitä siis osasikin odottaa, tai ainakin toivoa, oli se taivaat räjäyttävä hetki, kun ensimmäiset soinnut ilmassa leijailivat.
Nykyään myös keikan alku kolisee, vaikka aikanaan se omasta mielestäni hävisikin ensimmäisen illan aloitukselle. Pitkälti syynä on, että nykyään osaan arvostaa Darknessia ihan eri tavalla kuin kymmenen vuotta sitten. Ja olihan se Riverkin ihan kiva kuulla ensimmäistä kertaa. Jälkeenpäin bootsia kuunnellessa alkaa myös kaivata Ramrodia takaisin encore-biisiksi.
Muistelisin myös, että tuon keikan jälkeen puhuttiin paljon huonosta suomalaisyleisöstä. Hungry Heartin laulu oli kertosäettä lukuun ottamatta myös pitissä vaisuhkoa. Siinä mielessä on ainakin menty jonkin verran eteenpäin. Bootlegilta ennen Junglelandin alkua kuuluva lausahdus "Pidätsä Mikko paikkoja, jos me käydään kaljalla?" on toki aivan klassikko.
Tämä oli myös ensimmäinen Bruce-keikkani, jonka isäni näki. Hän oli pitkälti vastuussa siitä, että Bruceen hurahdin. Oli hienoa tietää, että hän näki tuon keikan, vaikkakin katsomosta käsin. Keikan jälkeen lähdimme yhdessä kohti Turkua ja olin jälleen se musiikkia rakastava pikkupoika isäni autossa. Nyt ei tosin menty mummolaan, mutta puhe oli silti musiikista, ihan niin kuin sen pitikin olla.
Ensimmäistä kertaa elämässäni olin myös sellaisessa tilanteessa, etten tiennyt, milloin näen Springsteenin uudelleen tai koska se tapahtuisi. Se ei kuitenkaan harmittanut. Olin nähnyt huikean keikan. Olin myös pitkään (ainakin lokakuusta lähtien) haaveillut Brucen näkemisestä Jenkeissä, mutta tuota haavetta en osannut vielä ajatella realistisena mahdollisuutena. Lisäksi mielessäni oli alkanut itää jo uusi haave...
Let go of the little distractions
Hold close to the ones that you love
Cause we won't all be here this time next year
So while you can, take a picture of us

Avatar
LK_
Jack Of All Trades
Viestit: 229
Liittynyt: 11.01.2013 12:39
Paikkakunta: Helsinki

Re: Helsinki 2003

Viesti Kirjoittaja LK_ » 07.04.2013 22:08

Ilen tarinan myötä innostuin minäkin muistelemaan 10 vuoden takaisia omia tunnelmia. Helsingin toinen keikka kun oli itselleni ensimmäinen Brucen konsertti ja samalla lopullinen hurahdus miehen fanittamiseen.

Taustaksi sen verran, että Brucen musiikki on tullut tutuksi isäni kautta jo vauvasta asti ja The River on ollut suosikkibiisini niin pitkään kuin vaan muistan. Muu tuotanto oli kesällä 2003 tuttua tunnetuimpien kappaleiden ja The Rising-albumin verran, jonka olin nauhoittanut isälle kasetille autossa soitettavaksi ja samalla tykästynyt muutamaan levyn biisiin. Greatest Hits -kokoelmaa sekä luonnollisesti The River-cd:tä olin myös kuunnellut kausittain ahkerasti jo useamman vuoden. Vaikka Brucen musiikista siis jo pidin, niin suurin fanitus tuohon aikaan kohdistui Bon Joviin…

Liput onnistuttiin saamaan ensimmäisenä julkistetulle keikalle, joka oli kuitenkin Suomen keikoista jälkimmäinen. Jälkikäteen ajateltuna onneksi näin! Muutamaa päivää ennen konserttia sain vielä perehdytystuokion Born to Runin merkeissä, ja levyltä kolahtivatkin Backstreets ja Jungleland. Etukäteen en oikein tiennyt mitä keikalta odottaa ja toiveena taisi olla lähinnä The Riverin ja Thunder Roadin kuuleminen. Isä muisti vielä stadionin portilla vitsailla, ettei sitten saa pettyä jos Riveriä ei tule, kun sitä ei ilmeisesti juuri oltu edeltävillä keikoilla soitettu.

Pitistä en siihen aikaan varmaan tiennytkään, mutta päästiin kentällä paikkaan, josta näkyi hyvin lavalle. Pari ensimmäistä biisiä meni ihmetellessä, että täällä sitä nyt ollaan, mutta aika pian Bruce imaisi mukaansa. Keikan alusta mieleen on jäänyt oikeastaan vain The Ties That Bind. Vähän myöhemmin jysähti sitten minulle sanoinkuvaamaton hetki, kun Bruce vetäisi huuliharpun esiin, totesi ettei tätä olekaan vähään aikaan soitettu ja The River alkoi. Sitä ei voinut käsittää silloin eikä oikein vieläkään, jotain niin uskomattoman hienoa se vain oli. Sitten vielä Jungleland, Thunder Road, Ramrod ja Born to Run. Upeaa!

Biisivalikoiman lisäksi muistan, miten suuren vaikutuksen Brucen esiintyminen teki. Olin tätä ennen käynyt vain kahdella Bon Jovin keikalla, joten vertailupohjaa ei juuri ollut, mutta jotenkin käsitin Brucen ja bändin ainutlaatuisuuden. Pienenä yksityiskohtana mieleen on jäänyt, miten Bruce osoitti eturivin Cadillac Ranch -lakanaa, sanoi jotain tyyliin ”We’re gonna play that for you” ja soitti biisin. Tuntui käsittämättömältä, että se toteutti toiveitakin! Lisäksi jossain vaiheessa koko bändi marssi jonossa ympäri lavaa hassut hatut päässä. Jollakulla, ehkä Roylla, en muista varmasti, oli poronsarvet. Kaiken lisäksi Bruce jutteli välillä suomeksi ja kehotti istumakatsomoa nostamaan persusta penkistä. Yleisö meidän kohdalla kenttää itseni mukaan lukien pääsi hiljalleen vauhtiin keikan kuluessa ja lopulta siinä huidottiin käsillä, heiluttiin ja tanssittiin yhdessä.

Konsertin jälkeen olin pitkään haltioissani kokemuksesta ja kaivoin isän levyhyllystä kaiken mahdollisen Bruceen liittyvän kuunneltavaksi. Samoin netistä piti alkaa kuumeisesti etsiä lisää Brucea. Olin saanut pari viikkoa ennen keikkaa ylioppilaslahjaksi hienon mp3-soittimen, johon mahtui silloisella huipputekniikalla jopa parikymmentä (!) biisiä kerrallaan, ja sieltä lähtivät aika äkkiä Bon Jovit pois ja Brucea tilalle.

Eipä uskoisi, että tästä kaikesta on jo vierähtänyt kymmenen vuotta! Huomasin muuten tätä kirjoittaessani, että Turun toinen keikka on kuin juhlavuoden kunniaksi kymmenes Bruce-keikkani.

kekko
Drive All Night
Viestit: 1887
Liittynyt: 11.01.2013 12:14
Paikkakunta: Turku

Re: Helsinki 2003

Viesti Kirjoittaja kekko » 07.04.2013 23:07

LK_ kirjoitti: Pitistä en siihen aikaan varmaan tiennytkään, mutta päästiin kentällä paikkaan, josta näkyi lavalle.
2003 Helsingin keikoilla ei ollut pittiä, vaan kenttä oli jaettu pitkittäisesti vasempaan ja oikeaan osaan. Tämän seurauksena osa pitkäänkin jonottaneista joutui huonompaan paikkaan kuin vasta porttien avauduttua paikalle tulleista, sillä lavalta katsottuna vasen puoli täytettiin melko täyteen ennen kuin oikealle puolelle päästettiin ihmisiä. Onneksi nykyään on pitti!

cortinaGT
The Wind and the Rain
Viestit: 2489
Liittynyt: 11.01.2013 15:49
Paikkakunta: Kiikoinen, Suur-Vammala

Re: Helsinki 2003

Viesti Kirjoittaja cortinaGT » 15.05.2013 19:55

Erityisesti on keikkoja sivuavana seikkana jäänyt mieleen, kuinka pettymys oli molempien keikkojen myyntiintulopäivänä kova, kun ei kaverini onnistunutkaan saamaan heti meille lippuja, kun lippupalvelun linjat olivat koko päivän tukossa. Kuitenkin sitten viikkoa myöhemmin peruuntuneista varauksista saatiin liput molemmille keikoille. :) Tästä viisastuneena sitten meninkin jonottamaan Tampereen CitySokokselle aamu kahdeksalta, kun Rollareiden 16.7.2003 keikka tuli myyntiin. Ekat Brucen keikat aiheutti melkoisen ryntäyksen, sama toistui kai RHCP Ratinan keikan myynnissäkin?
Viimeksi muokannut cortinaGT, 09.06.2013 16:16. Yhteensä muokattu 1 kertaa.
Helsinki, July 31, 2012 - Once in a Life-time

Miika_
Jack Of All Trades
Viestit: 184
Liittynyt: 11.01.2013 12:44
Paikkakunta: Kotka

Re: Helsinki 2003

Viesti Kirjoittaja Miika_ » 20.05.2013 15:10

Oman kotikaupunkini Citysokoksessa hankin liput ensiksi myyntiin tulleeseen, tokaan keikkaan. Ryysis oli ihan ihan älytön kun ovien avaudutta ihmiset juoksivat minkä jaloistaan pääsivät lippuluukulle. Taisi joku vaatehylly tai vast. kaatua siinä toiminnassa. Tietokoneet olivat tietysti ihan tukossa, eikä lippuja meinattu saada ulos ollenkaan. Täti parat sitten tulostivat jotain melkein takakaarteen lippuja ison läjän kun koneet alkoivat pelittää. Sellainen tuli myös minulle.

Ekalle keikalle, joka siis tuli myyntiin myöhemmin, onnistuin saamaan kenttälipun ja lähes sattumalta pääsi hyvin lähelle lavaa. Pittiähän silloin ei ollut. Eka keikka oli ensimmäinen Springsteen keikka allekirjoittaneelle, ja siksi jäännyt muistoihin erityisenä tapahtumana. Vieläkin muistan kuinka vakavan, lähes vihaisen näköisenä Bruce tuli yksin lavalle ja veti BITUSA:n akustisena. Seuraavana päivänä paperilla selkeästi parempi kakkoskeikka tuntuin lievältä pettymykseltä, siis lievältä, takakaarteen paikka ei oikein lämmittänyt edellisen illan kenttäpaikan jälkeen. Oli lähinnä järkyttävää istua samaan aikaan kun tiesi miten hiton hyvä meininki edessä oli. Sen jälkeen en yhtään Springsteen keikkaa ole missään muualla kuin pitissä katsonut.

cortinaGT
The Wind and the Rain
Viestit: 2489
Liittynyt: 11.01.2013 15:49
Paikkakunta: Kiikoinen, Suur-Vammala

Re: Helsinki 2003

Viesti Kirjoittaja cortinaGT » 27.05.2013 2:51

Myöhempien stadionkeikkojen suhteen ei ollut ongelmia, kun hajapaikkoja sai vielä paljon myöhemmin. No- 2012 Hesaan ostin lipun kyllä jo 10-11 välillä myyntiintulopäivänä. Nyt Turun keikat aiheuttivatkin sitten todellisen paniikin ja esim. Tampere Old School- ketju kertoo mistä oli kyse. Loppu onkin sitten historiaa. :D Ikävänä sivujuonteena tosin monille jäi lippuja käsiin. :?
Helsinki, July 31, 2012 - Once in a Life-time

cortinaGT
The Wind and the Rain
Viestit: 2489
Liittynyt: 11.01.2013 15:49
Paikkakunta: Kiikoinen, Suur-Vammala

Re: Helsinki 2003

Viesti Kirjoittaja cortinaGT » 28.10.2013 20:04

Ehkä yleisö keskimäärin ei ollut ihan kartalla Hesassa tuolloin, mutta me tosifanit maltoimme keskittyä olennaiseen. Keskiverto-bisnesyleisöllehän merkkaa jälkeenpäin eniten se, että voi kehua olleensa paikalla, ja monellehan heistä Bruce oli lähinnä pakollinen bongaus edes kerran elämässä. Ehkäpä minäkin joskus 90-luvulla unelmoin nähdä Brucen edes kerran livenä meillä, ja toteutuihan se moneenkin kertaan viimein 2000- luvulla. :)
Helsinki, July 31, 2012 - Once in a Life-time

cortinaGT
The Wind and the Rain
Viestit: 2489
Liittynyt: 11.01.2013 15:49
Paikkakunta: Kiikoinen, Suur-Vammala

Re: Helsinki 2003

Viesti Kirjoittaja cortinaGT » 18.06.2015 8:56

12 vuotta sitten tähän aikaan monella meistä oli vielä pää pilvissä syistä jotka arvaatte? ;) Eikä kumpikaan Stadin keikoista huono ollut - ei ole Brucen & ESB:n vika jos muutama kymmenen tuhatta (firmojen sponssaamaa) bisnesvierasta stondaa monttu auki/soittelee suvut ja kaverit läpi: "Kelatkaa, meitsi o BRUSEN keikal!!"!

Epätodellinen unenomanen tunteeni konkretisoitui todellisuuden tajuksi jo ekan keikan avanneen BitUSA -protestiversion aikana; "J###l¤#ta! Tässä ollaan ja Bruce on tuolla lavalla! Jeeeeee!!" :D
Helsinki, July 31, 2012 - Once in a Life-time

Vastaa Viestiin